Peči

Peči so simbol kmečkega življenja. Poleg ogrevanja, so peči služile za kuho, peko in druženje.

Kamini Fujan se že 150 let ukvarjamo z izdelavo in vgradnjo peči. Z dolgoletno tradicijo na področju pečarstva in kaminov, si upamo trditi in zagotoviti najbolše izvedbe peči. Upamo si zagotoviti najboljše materiale, najbolše elemente, najbolše tehnike in procese.

Kamine ogrevane na centralno kurjavo priporočamo vsem ki nimajo možnosti izvedbe dimnika. Uporabljajo lahko tudi elektriko. Idealna rešitev za stanovanja. Tako kot ostale kamine, imajo tudi te kamini možnost prilagoditve. Omejeni smo samo s našo domišljijo.

Krušna peč je v večini literature obravnavana kot pomemben osrednji element vsake slovenske kmečke hiše. Od tu izhaja tudi njeno drugotno ime – kmečka peč. Najpogosteje je peč postavljena v glavni bivalni prostor, kjer s svojo očarljivo okrašeno zunanjostjo vedno privablja radovedne poglede. Njena ohranjenost skozi stoletja priča o njeni nepogrešljivosti pri naših prednikih. Poleg njene večnamenske uporabe je peč v preteklosti predvsem v zimskem času predstavljala zbirališče celotne družine pa tudi njihovih gostov, zaradi česar še danes predstavlja simbol topline in harmonije v hiši.

Krušna peč je lahko kvadratna, pravokotna, okrogla, ovalna. Vrhnji del pa lahko zaključimo ravno, ter s tem pridobimo več ležalne površine. Lahko je tudi z zapečkom.

Lončena peč lahko dandanes, zaradi njihovih raznolikosti, dejansko vgradimo v vsak prostor. Zaradi svojih akumulacijskih sposobnosti lahko ogreje velik del bivalnega prostora ob majhni porabi drv. Zelo pomembno je, da se lončena peč lepo poda v Vaš dom, ter da je barvno in oblikovno usklajena.