Krušne peči

Krušne peči ali kmečke peči so včasih predstavljale srce vsakega kmečkega doma, saj so bile središče hiše.

V peči se je kuhalo, peklo, na njej se je sušilo sadje, predstavljala pa je tudi edini vir ogrevanja. Skozi čas je ostala skoraj nespremenjena, le da smo ji v sedanjem času pridali kanček sodobnosti, …

Po obliki imajo krušne peči kar nekaj možnosti. Lahko je kvadratna, pravokotna, okrogla, ovalna, …

Vrhnji del je lahko zaključen ravno, s tem pridobimo več ležalne površine. Lahko je z zapečkom. Včasih, ko je peč predstavljala edini vir ogrevanja v hiši, so bile peči pozidane večinoma z zapečkom. S tem se je pridobilo več grelne površine..

Kurišče krušne peči se običajno izvede iz sosednjega prostora (kuhinje, hodnika, …), lahko pa se naredi tudi iz prostora.

Pozidava kurišča se izdela iz posebnega (pečarskega) šamota, kateri ima sposobnost velike akumulacije toplote.

Ker je krušna peč namenjena tudi peki kruha, se dno peči obloži s posebno šamotno opeko.

Posebnost krušne peči so tudi dvojna vratica – notranja in zunanja. Lahko so jeklena, kovana, gladka ali okrašena.

Zunanjost krušne peči je prepuščena domišljiji posameznika, saj lahko izbiramo med različnimi pečnicami, zaključimo lahko s pečarskim ometom ali pa kombiniramo oboje.

Pečnice so lahko tipično slovenske, reliefne, v sedanjem času pa predvsem moderne oblike. Tudi izbira barve je velik dejavnik pri izgradnji peči, saj mora biti usklajena z ostalo opremo v prostoru.

Krušna peč potrebuje malo več časa , da se segreje, nato pa prijetno toploto dolgo časa oddaja v prostor.

Krušne peči zaradi svoje gradnje prijetno sevajo toploto v prostor. Pri tem ni kroženja zraka v prostoru in s tem se ne dviguje prah ter drobni delci, ki so neprijetni za alergike. Največji izkoristek peči dosežemo, če jo kurimo 1x dnevno. S tem dobimo največji izkoristek , ob majhni porabi drv.

Ko združimo Vaše želje, zahteve in značilnosti vašega prostora, z našimi dolgoletnimi izkušnjami, postanejo naše peči srce Vašega doma.

Slovenska izdelava

150 letna tradicija

Slovenske surovine

Estetika in eleganca

Visok izkoristek gretja

Toplina v domu in srcu

Pošlji povpraševanje